Logo Vlinderkracht Coaching

Systemisch werk

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek binnen een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert.


We leven allemaal in systemen zoals onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Wat je doet en waarom je dat doet wordt voor een groot deel bepaald door de plaats die je inneemt binnen een systeem. In een systeem kunnen patronen ontstaan en dit gebeurt vaak onbewust.
Met een opstelling kun je onbewuste patronen zichtbaar maken. Een opstelling kun je zien als een levende foto. Het is een ruimtelijke uitbeelding van het systeem waar je deel van uitmaakt.

Vlinderkracht Coaching - Systemisch werk

Familieopstelling

De oorsprong van onze onbewuste patronen, overtuigingen en gedrag is vaak te vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid. Daarom richt ik me in mijn praktijk op het familiesysteem en de invloed hiervan op jouw leven. Een familieopstelling is een vorm van systemisch werken.
Ik werk met individuele tafelopstellingen waarbij jij poppetjes en andere materialen op tafel opstelt of met vloerankers waarbij we voorwerpen in de ruimte plaatsen.

Voor wie?

Wanneer je meer inzicht en beweging wil krijgen in patronen die je ervan weerhouden om voluit te leven en je hart te volgen, is een opstelling iets voor jou. Hieronder wat voorbeelden van vragen die je kunt inbrengen:

 • Hoe komt het dat ik steeds tegen dezelfde problemen aanloop?
 • Welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven?
 • Ik heb last van stress, burn-out of depressie.
 • Ik ben altijd maar aan het zorgen voor anderen en vergeet daarbij mezelf.
 • Ik heb lichamelijke klachten zonder een duidelijke aanwijsbare oorzaak.
 • Ik worstel met terugkerende gevoelens zoals: angst, boosheid, schuld of verdriet.
 • Ik voel me altijd heel verantwoordelijk. Hoe kan ik hiermee leren omgaan?
 • Ik wil graag bepaalde stappen zetten, maar op de een of andere manier lukt dat niet.
 • Wat houdt me tegen om mijn eigen leven te gaan leiden?
 • Wat is er voor nodig om in mijn kracht te gaan staan?

"Met behulp van een familieopstelling kunnen onbewuste patronen doorbroken worden en kan de levensenergie weer gaan stromen."

Wat is het effect?

De kracht van een opstelling is dat patronen doorbroken kunnen worden. Hierdoor kan er een balans ontstaan in het systeem. Door het inzicht wat ontstaat in een opstelling is er een beweging mogelijk. De opstelling werkt op onbewust niveau nog een tijdje door op jou en je familiesysteem. Hoe lang het duurt voordat het lichaam een nieuw evenwicht heeft gevonden verschilt per persoon.

Vlinderkracht Coaching - Systemisch werk

Hoe gaat het in zijn werk?

Een opstelling kan onderdeel zijn van een coachtraject, maar het kan ook als een losse sessie worden ingezet. De afspraak start altijd met een intakegesprek om je hulpvraag helder te krijgen.

Het uurtarief dat ik voor een losse opstelling hanteer, bedraagt €60,-. Een intakegesprek met aansluitend de opstelling duurt gemiddeld 60-90 minuten.

Betaling kan bij voorkeur via een betaalverzoek of eventueel contant direct na de afspraak. De factuur ontvang je achteraf per e-mail.

Fysiek en online

Je bent altijd van harte welkom in mijn praktijk in Elsendorp, maar het mooie van een tafelopstelling is dat het online ook gewoon werkt. Mocht je dus niet in de buurt wonen of een opstelling willen ervaren in je eigen omgeving, dan kan dat. De enige twee vereisten zijn:

 • Dat ik via het beeldscherm goed zicht heb op de opstelling en als het even kan, zie ik jou ook nog graag in beeld.
 • Dat je zelf materialen verzamelt die je kunt inzetten in de opstelling. Dit mogen gewoon voorwerpen zijn die je al in huis hebt. Afhankelijk van de vraag die je in wil brengen, kies je op gevoel welke materialen je wil verzamelen.